Estem a facebook: facebook-icon al twitter: twitter-icon a youtube: icono-youtube i ara també al instagram: logo instagram

Telèfon de contacte: 626 23 32 71    correu: colladecampaners@hotmail.com

capsalera

capsalera

La Colla de Campaners d'Ontinyent participarà novament a la processó diocesana de Germandats i Confraries de Setmana Santa a Lliria amb les Trebanelles portàtils

La Colla de Campaners d’Ontinyent participarà novament junt a la Junta de Germandats i Confraries de la Setmana Santa ontinyentina a l’encontre diocesà que tindrà lloc, en aquesta edició, a Dénia, el proper dissabte 29 de març en una solemne processó de la qual sonaran arrossegades per una plataforma especial les Trebanelles de caixa de ressonància dintre de la col·lecció que conserva l’associació.

 

Com cada any, l’entitat obrirà l’expedició ontinyentina amb les Trebanelles portàtils junt a diferents torxes grans que s’utilitzen per a il·luminar els campanars de la ciutat les nits del dijous, divendres i dissabte sants.

Ja son diverses les edicions en que l’associació ha participat en aquesta processó amb l’objectiu de donar a conèixer un dels elements menys recuperats dintre del patrimoni campaner i en que la ciutat ontinyentina es pionera amb sis matraques fixes instal·lades en els principals campanars de la població i la creació d'una nova que faltava per recuperar.

trebanella 1

En aquest temps important que vivim amb la recuperació dels tocs tradicionals junt al ressorgiment de noves colles, és molt important, conservar aquesta tradició coneguda com al “dejuni de les campanes” que acompanya, de forma teològica, històrica i espiritual cada tridu pasqual en que les campanes emmudeixen des de el cant de Glòria del Dijous Sant fins al de Pasqua de Resurrecció. El penjament de cordes a l’exterior de la torre en senyal de dol, el silenci total dels bronzes (incloent els tocs cívics com els del rellotge), el apagament de tots els enllumenats turístics i la seua substitució per torxes de foc son alguns dels símbols, emmarcats amb el toc de “Trebanella” que acompanyen a la litúrgia del Solemne Tridu en els actes més importants de la religió catòlica.

La Colla de Campaners d’Ontinyent va potenciar al 2008 en el Congres nacional de Confraries i Germandats de Setmana Santa a Ceuta la recuperació d’aquest instrument de fusta en el que va ser totalment acceptada i de referent a les principals ciutats com ara Santiago de Compostela que renovà, després d’aquest congres, unes de les Trebanelles més grans d’Espanya per recuperar el seu toc al campanar esquerre de la catedral i actualment en funcionament. És per això i, donada la seua importància ben mancada, l’associació continua amb una estreta col·laboració en la Setmana Santa ontinyentina per la recuperació i potenciació d’aquest toc que deuria ser potenciat i protegit sobretot a la nostra diòcesis que encara conserva molts campanars amb les seues matraques totalment abandonades.

Cada any a l’encontre diocesà és pot vorer una mostra d’aquest toc i la seua participació en la processó general, enguany a Lliria, a partir de les 16’30 hores i presidit pel nostre Arquebisbe En Antonio Cañizares on es preveu la participació de més de mil confrares pertanyents a les poblacions participants junt a les imatges processionals que durant tota la setmana han estat exposades. Aquesta serà la XXIV edició en que és realitza aquest encontre processional.

 

El Cant de la Sibil·la Bé Inmaterial de Rellevància Local

 

Representants de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència han comunicat a l’Ajuntament d’Ontinyent que s’ha acceptat la petició de declarar el Cant de la Sibil·la com a “Bé Immaterial de Rellevància Local”. La proposta va ser tractada el passat mes de juliol al Ple d’Ontinyent a instàncies del regidor de Cultura, José Antonio Calabuig, comptant amb el suport de tots els grups polítics. El Cant de la Sibil·la, que serà inscrit en breu en l’Inventari del Patrimoni Cultural Valencià de la Generalitat, significa la representació ontinyentina del drama litúrgic medieval que profetitza la fi del món, molt difós al sud d’Europa fins que va ser prohibit per l’Església al segle XVI.

La distinció aconseguida es dirigeix a aquelles tradicions que mantenen i potencien l’ús del valencià i, en aquest aspecte, el Cant de la Sibil·la, que originalment es cantava en llatí, és una de les primeres expressions poètiques en la nostra llengua, ja que es documenten versions en valencià des del segle XIII.

Des de l’any 2000, quan es va recuperar aquesta tradició, el Departament de Cultura de l’Ajuntament d’Ontinyent organitza amb diverses entitats i associacions locals, com el grup Menestrils, la Colla de Campaners o el Grup de Danses, la representació del Cant de la Sibil·la. Aquesta posada en escena, que té lloc cada 22 de desembre a l’església de Santa Maria, s’ha convertit en una cita imprescindible en el calendari cultural de la ciutat i ha esdevingut un reclam de primer ordre per al turisme cultural que atrau públic local, comarcal, nacional i fins i tot de l’estranger. En incloure el Cant de la Sibil·la a l’Inventari de Béns Immaterials de Rellevància Local de la Generalitat, la Conselleria de Cultura dictaminarà les mesures a adoptar que garantisquen la preservació i difusió del cant, així com la seua investigació i documentació.

(Informació extreta de www.comarcal.tv)

Ofrenda de la Puríssima del 1974

 

In memòria a la memòria. Hui, 11 de gener de 2015, el patrimoni campaner d'Ontinyent està d'enhorabona. 40 any més tard, al youtube ha aparegut un documental que canviarà la percepció del nostre passat, millor dit, el rescatarà i el farà present. Impensable era vorer voltejar, en video i en color, totes les campanes de la Vila en les seues trujes de fusta i pedra originals. Sols conservem alguna fotografia. Menys possible era vorer als nostres avantpassats campaners, abans de l'era del motor, en acció, tocant les campanes manualment. Sols teniem testimonis orals. I menys impensable era vorer el interior del campanar de la Vila abans de qualsevol reforma i amb tots els mecanismes manuals originals. No puc contindre els sentiments, ni menys encara, deixar de compartir aquest gran video del que agraixc de tot cor al usuari que l'ha penjat i, més encara, al seu autor. Hui, fem el major homenatge al passat vejent voltejar les campanes de la Vila a la Puríssima de 1974. Insuperable!!!!

Ximo Silvestre (11 de Gener de 2015)

 

Video complet del reportatge.

 

 

Fragment del Volteig de Campanes

 

 

Volteig General al Campanar de la Vila el dia 1 de Desembre de 1974

Al vídeo es pot apreciar totes les campanes amb la seves truges originals, en els últims anys de les campanes de forma manual, ja que es varen mecanitzar a l'any 1979, la campana de la puríssima i al 1981 les campanes Ignacia, Albats, Combregats, Santíssim i Petra, deixan per al oblit el Ximbolet, Sant Bertomeu, Micaleta i Calbinot. Fins aquell 30 d'Octubre de 1994, on el campanar de la Vila va tornar a sonar amb tot el seu resplandor.

 

Volteig General de la Colla de Campaners d'Ontinyent

 

Dilluns torna a representar-se a Ontinyent el Cant de la Sibil·la

Dilluns vinent, 22 de desembre, torna a l’església de Santa Maria d’Ontinyent la representació del Cant de la Sibil·la, que inclou la Dansa de la Mort. Des que es va recuperar l'any 2000, aquest cant medieval s’escolta a la capital de la Vall d’Albaida gràcies a la Colla de Campaners i Menestrils, amb la col·laboració del Nou Orfeó, el grup de Danses, l’Agrupació Coral Llorenç Barber d’Aielo de Malferit, l’Agrupació Musical d’Ontinyent i el grup el Regall. L'any 2010 s’hi van incorporar les figures de les parques, encarregades de donar, medir i llevar la vida.

La representació tindrà lloc a les 20.30. La marxa processional de la Dansa de la Mort, les Campanes de la Sibil·la i el propi Cant de la Sibil·la són els temes principals de l’espectacle en què hi participen vora vuitanta persones, amb les veus solistes de Laura Valls en la Dansa de la Mort, i de Cecília Blanquer i Consol Rico en el Cant de la Sibil·la, amb Cristina Mollà com a organista.

Com a novetat, enguany es limitarà l'aforament a les sis-centes places que hi ha per a estar asseguts, seguint les indicacions de l'Arxiprestat d'Ontinyent. Segons que s'ha assegurat en l'acte de presentació del cartell de la representació, en les últimes edicions s'hi havien arribar a congregar prop de mil persones.

VilaWeb, 18-12-2014

Enllaç noticia

Buscar

Notícies