Estem a facebook: facebook-icon al twitter: twitter-icon a youtube: icono-youtube i ara també al instagram: logo instagram

Telèfon de contacte: 626 23 32 71    correu: colladecampaners@hotmail.com

capsalera

capsalera

S’organitzen visites guiades als campanars del Poble Nou dins del festival POBLE NOU ENDINS

 

La Colla de Campaners d’Ontinyent participa en l’edició d’enguany de POBLE NOU ENDINS, activitat que per segon any consecutiu organitza l'Associació Veïnal del Poble Nou i coordina el Casal Jaume I de la Vall d'Albaida – ACPV amb el suport de l’Ajuntament d’Ontinyent.

 

Poble Nou Endins és un festival d'arts escèniques en l'interior de les vivendes d’aquest popular barri d’Ontinyent. Aquest any tindrà lloc del 12 al 17 de gener, durant els quals, les cases del barri obriran les seues portes per convertir-se en espais escènics en els quals es representen diversos espectacles. Amb aquest projecte s’aposta per la posada en escena de proximitat i de xicotet format que permet conèixer de primera mà les cases del barri. Com els espais són reduïts, l'aforament es limitat, per això cada espectacle es repeteix diverses vegades al llarg del dia, així mateix l'entrada als espectacles requereix d'una aportació simbòlica per poder finançar el festival. 

 

A més a més, es podrà gaudir del projecte paral·lel «Botigues d'Art» amb l’aportació d'obra pictòrica de diversos artistes que exposaran les seues obres als comerços del barri; una exposició de fotografia antiga del barri que estarà instal·lada a unes de les cases i amb la que es podrà analitzar l’evolució del mateix, una volta en bici a càrrec d'Ontinyent en Bici; una jornada gastronòmica al Bar Jauja a càrrec de Jordi Martínez i Teodoro Mora; i la participació dels alumnes de l'assignatura d'Arquitectures Efímeres del Grau d'Interiorisme de l'Escola d'Art i Disseny d'Alcoi, els quals faran intervencions en les façanes de les cases que acullen els espectacles.

 

Pel que respecta a la Colla de Campaners d’Ontinyent, enguany col·laborem amb l’organització de visites guiades als quatre campanars del barri: Sant Miquel, L’Ermita de la Concepció (Sant Antoni), Sant Francesc i Sant Carles. El dissabte 16 es visitarà Sant Miquel a les 17:00 i L’Ermita de la Concepció a les 18:00; el diumenge 17 serà el torn per a Sant Carles a les 10:00 i Sant Francesc a les 11:00.

 

Des d’aquestes línies vos convidem a participar en totes les activitats d’aquest interessant festival.

 

noticia15 1

Cant de la Sibil·la

    Un any mes, aquest dimarts a les 20:30, l’església de Santa Maria d’Ontinyent acollirà la representació del Cant de la Sibil·la. Es tracta d’un cant religiós medieval que versa entorn del judici final, i que des de la seua recuperació en l’any 2000 té lloc cada 22 de desembre a la ciutat; aquest anirà acompanyant, com ja es costum, de la Dansa de la Mort.

 

sib

 

    En aquest espectacle organitzat pel grup de música antiga Menestrils i la Colla de Campaners, amb la col·laboració del Grup de Danses i de la parròquia de Santa Maria i el patrocini de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Ontinyent, participen una gran quantitat de colectius com el Nou Orfeó, l’Agrupació Coral Llorenç Barber d’Aielo de Malferit, l’Agrupació Musical d’Ontinyent i el grup El Regall

    Laura Valls serà l’encarregada de posar la veu solista a la Dansa de la Mort, Consol Rico i Cecília Blanquer interpretaran a les Sibil·les, Cristina Mollà estarà a càrrec de l’orgue, tot amb la direcció musical de Francesc Tortosa

 

sibil

    Cal destacar la cuidada escenografia, que té com a base l’excel·lent caixa acústica que conforma el temple gòtic de l’església de Santa Maria. A ella s’afegeixen diferents elements decoratius amb un significat determinat. Així podem trobar set parelles de canelobres ornamentats amb elements vegetals: l’heura, el blat, la vinya, els lliris, el roser, l’olivera, i el llorer, que representen respectivament la neteja, la fecunditat, la vida, la puresa, l’amor, la pau i per últim el triomf. A un lateral de l’escenari trobarem la creu ansada, antic símbol egipci de resurrecció que representa el triomf de la vida sobre la mort; i el segell de Salomó, típic candeler jueu de set braços. Per la seua part, ambdues sibil·les portaran el llibre de la Sibil·la (simbolitzant els tres llibres de la Sibil·la de Cumea) i l’espasa (simbolitzant la seua autoritat). Paga la pena observar amb detall tots aquestos elements fets de forma artesanal per un reconegut manyà ontinyentí amb un cúmul de gravats i simbolisme.

    Respecte a la Dansa de la Mort, podem dir que es tracta d’una representació que expressa el poder igualador de la mort. Al ball, les diverses classes socials (podrem veure dansar a més de la pròpia mort, a una donzella, un noble,  un donzell, un comerciant, una tavernera, una anciana, una monja, un rector, una xiqueta princesa i un xiquet mendicant) confessen de manera al·legòrica, instats per la mort, els seus pecats; finalment, amb independència de l’edat o la posició social, tots acaben morint escenificant el poder igualador de la mort.

    Es tracta sens dubte d’una representació molt cuidada que any rere any abarrota el temple, i que esperem enguany torne a fer gaudir al nombrós públic d’arreu de les nostres comarques que tinga a bé apropar-se.

 

Tresors d'un barri

Durant les dues setmanes properes, la Colla de Campaners fara vistes giades als campanars de Sant Miquel Arcàngel, Ermiteta de la Concepció, Sant Carles Borromeu i Sant Francesc d'Assis
noticia12 1 
 
Així, el diumenge 28 de juny a les 9h, visitarem l'Església de Sant Miquel Arcàngel i l'Ermiteta de la Concepció. El punt de trobada s'ha establert a aquesta darrera, al carrer Sant Antoni, 22. 
 
El diumenge següent, el 5 de juny, a la mateixa hora, podrem conèixer la Parròquia de Sant Carles i l'Església de Sant Francesc, ambdues situades al Carrer Major. El punt de trobada serà a la porta de la Parròquia de Sant Carles (carrer Maians, 55).
 
Les visites són gratuïtes i de lliure participació.
 
Rafa Ballester, qui ens acompanyarà en aquestes visites és, a més de veí del barri i membre de l'entitat organitzadora, membre de la Colla de Campaners, escultor, col·leccionista, dansador i un gran coneixedor del nostre patrimoni, entre moltes altres coses. 
 
 
L'acte, organitzat per l'Associació de Veïns i Veïnes del Poble Nou dins del projecte Poble Nou Endins, compta amb la col·laboració de la Colla de Campaners d'Ontinyent, la Regidoria de Patrimoni de l'Ajuntament d'Ontinyent, VilaWeb Ontinyent i ACPV. 
 
 
Vos convidem a participar d'aquesta proposta que ens convida a descobrir el nostre entorn de manera conscient.
 
 

Tornen a les visites dominicals

La Colla de Campaners d’Ontinyent i la parròquia de Santa Maria informen que, al llarg del mes de juny i juliol el Campanar de la Vila torna a obrir les seues portes a les visites.

Cartell

Les visites guiades tindran lloc els dies 14, 21 i 28 de Juny, i els dies 5, 12, 19 i 26 de Juliol; començant com sol ser habitual a les 10’30 hores a la Plaça de l’Església (porta lateral del Bon Pastor), on seran rebuts pels membres de la Colla de Campaners d’Ontinyent. Poc a poc s’anirà ascendint per la torre, visitant la maquinaria del rellotge, la sala de campanes on s’ubiquen dotze de les tretze campanes amb les que compta el campanar, destacant la Matraca de fusta i les campanes “Petra” amb el seus 1642 kg, i el seu contrapés de fusta i pedra, així com el “Santíssim” de 1802 i unes belles anses antropomòrfiques. Es continuarà amb la pujada a la balustrada i el remat amb la campana del Rellotge, Rauxa o Foc (fosa al 1563) sent una de les mes antigues de la comarca, finalment i per a tots aquells que no pateixen de vertigen es pujarà fins arribar a la cúpula de ferro. Sens dubte el bon oratge i l’altura del campanar permetrà gaudir no només del propi edifici, sinó de les àmplies vistes que des d’ell es poden apreciar .

La visita de al voltant d’una hora de duració, acabarà amb la signatura d’aquells que ho desitgen al llibre de visites.

Per últim volem recordar que donat que l’església s’obrirà expressament per a la visita, es important ser puntuals, ja que una vegada tancades les portes no es podrà accedir a la torre.

Així mateix, recordar que aquells grups que ho desitgen poder concertar visites fora de l’horari una vegada consultat amb el Plebà i confirmada la disponibilitat dels campaners.

70 torxes i 50 palmes decoraran els campanars de la ciutat la propera Setmana Santa 2015

Un any més, la Colla de Campaners d’Ontinyent decorarà els principals campanars de la ciutat amb el únic element litúrgic que engalana les nostres torres al llarg de l’any conjuntament amb el betlem de llums del campanar de la Vila. És tracta de les palmes de Diumenge de Rams. La Regidoria de Parcs i Jardins del EXCM Ajuntament d’Ontinyent conjuntmanet amb l’empresa de manteniment dels parcs de la nostra ciutat, facilitaran a la Colla de Campaners d’Ontinyent un total de més de 50 palmes que seran distribuides pels principals campanars de la població. 

noticia10 1
Com és normal i d’acord tamany i estructura de les torres, el campanar de la Vila serà decorat amb un total de 24 palmes grans naturals (8 en cada planta de les tres que existeixen), 8 en tindrà Sant Carles, altres 8 Sant Miquel, 2 L’Ermiteta de la Concepció, 2 més el Monestir de la Puríssima Sang i 2 en Sant Francesc. Dits elements seran col·locats entre el dissabte de Passió i Diumenge de Rams a bon cop de matí de tal forma que al moment de la celebració de la benedicció de Palmes i Rams en cada respectiva església estes estiguen col·locades i puguen ser beneides junt la resta de palmes i rams que portarà la feligresia. 

Aquest element decoratiu i característic de la Setmana Santa permaneixerà instal·lat en les nostres torres fins el Diumenge de Combregats (12 d’Abril) on seran retirades i guardades per tal d’elaborar la cendra de Dimecres de Cendra de l’any vinent. Una tradició que és remonta a la nostra ciutat des del segle XIX.

noticia10 2
Per altra banda ja és troben apunt les set Matraques que tocaran el proper Dijous Sant fins el Dissabte de Glòria essent la nostra ciutat, la que més tradició comporta en aquest toc sobre tota la nació i que més matraques conserva en funcionament. Per aquest fet, a partir del Dijous Sant per la vesprada i despres de cada celebració de la Commemoració del Sant Sopar, és desconectaran totes les campanes de la ciutat, no s’escoltarà cap toc de campana, (incloent els rellotges) també els campanars que tinguen esfera deixaran de marcar les hores i s’apagaran tots els enllumenats decoratius de les torres les nits del Dijous, Divendres Sant i Dissabte fins cantar Glòria. Com és habitual, al campanar Major de la Ciutat, la Vila, es prodrà contemplar en les nits citades anteriorment i mentre transcòrreguen els principals actes de Setmana Santa l’espectacle il·luminatiu més impactant. Al voltant de 70 torxes de foc il·luminaran la Torre Major d’Ontinyent fent una visió única que cada any causa més expectació. Per tal fet, la Colla de Campaners d’Ontinyent utilitzarà més de 20 litres de parafina (cera líquida) repartits en torxes entre 1’5 i 2m d’alçada per tal de que es puguen contenplar perfectament. Cada any, aquest treball requereix un complet estudi i feina de preparació intensa que comporta tota la Semtana Santa. 

A més a més, és prodrà gaudir del senyal de dol més característic, és a dir, totes les cordes de les campanes penjaran dels exteriors dels campanar indicant el dol i dejuni de les campanes que s’allargarà finas Cantar Glòria.

Buscar

Notícies