Estem a facebook: facebook-icon al twitter: twitter-icon a youtube: icono-youtube i ara també al instagram: logo instagram

Telèfon de contacte: 626 23 32 71    correu: colladecampaners@hotmail.com

capsalera

capsalera

Distinció a la Colla de Campaners d’Ontinyent

     El dissabte 29 de juny va tenir lloc la 35a edició de l’assaig de les Ambaixades del Moro i del Cristià que organitza el fester Pepe Bas i la seua esposa Maica al paratge de “El Morret” situat al Barranc de l’Adern, a l’ombra de l’Alt del Castellar.

     Cada any es costum una persona de la festa faça una lloança al Campanar, responsabilitat que enguany recaigué en Miguel Angel Fita.

     A més, anualment es convidada una associació per a presidir l’acte, aquest any tinguérem l’honor de què la Colla de Campaners fora qui rebera aquesta distinció, sent nomenada com a “Ambaixadora d’Ontinyent” per la nostra llavor en la defensa i manteniment de la tradició campanera a la ciutat. Pepe Bas va fer una ressenya al voltant de la Colla i de les activitats que realitzem, i feu entrega a Rafel Ballester d’una rèplica del campanar dissenyada i realitzada per l’artiste Ricardo Morales.

     A continuació de les paraules d’agraïment de Rafel, tingué lloc per part dels Ambaixadors d’aquest any de l’assaig de les ambaixades, els quals recitaren els textos que per a les festes de Moros i Cristians d’Ontinyent va escriure el magistrat del Tribunal Suprem J.J. Cervino l’any 1860, i que cada any es reciten Dilluns de Festes a la Plaça Major, davant del castell, acte que recentment ha sigut declarat BIC.

     Des d’aquestes línies, volem agrair a Pepe la seua hospitalitat i consideració amb nosaltres, va ser tot un plaer poder gaudir d’aquest tradicional acte.

 

2

 

3

5

4

Visites al Campanar de la Vila

       La Colla de Campaners d’Ontinyent amb el suport de la Parròquia de Santa Maria i el patrocini de l'Ajuntament d'Ontinyent, reprèn les visites guiades al Campanar de la Vila. 

      En concret les visites tindran lloc tots els diumenges de Juliol. Aquestes començaran, com sol ser habitual a les 10’30 hores a la Plaça de l’Església (porta lateral del Bon Pastor), on seran rebuts pels membres de la Colla.

       Mentre s’ascendeix a la torre es visitarà la maquinària del rellotge, fins a aplegar a la sala de campanes on s’ubiquen dotze de les tretze campanes amb què compta el campanar, a més de les trebanelles. Posteriorment es pujarà a la pujada a la balustrada per admirar la campana del Rellotge, Rauxa o Foc, fosa el 1563. Per acabar tot aquell que ho desitge i no patisca de vertigen s’aplegarà fins a la cúpula des d’on es podrà gaudir d’unes espectaculars vistes de la població i els voltants. La visita te una duració aproximada d’una hora.

        La visita de al voltant d’una hora de duració, acabarà amb la signatura d’aquells que ho desitgen al llibre de visites.

       No és necessari confirmació prèvia, només cal acudir a l'hora i lloc convingut.

       Per últim volem recordar que donat que l’església s’obrirà expressament per a la visita, es important ser puntuals, ja que una vegada tancades les portes no es podrà accedir a la torre.

            Vos esperem.

 

Cartell Visites juliol 2019 

Cant de la Sibil·la 2018

    Un any més, el proper dissabte 22 de desembre a les 20:30, l’església de Santa Maria d’Ontinyent acollira una nova edició (aquest any se celebra la numero XX) del Cant de la Sibil·la. Es tracata de la reprentació d’un cant religiós medieval que versa entorn del judici final, que es acompanyant també de la Dansa de la Mort.

 

cartell 2018

 

    En aquest espectacle organitzat pel grup de música antiga Menestrils i la Colla de Campaners, amb la col·laboració del Grup de Danses i de la parròquia de Santa Maria i el patrocini de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Ontinyent, participen una gran quantitat de colectius com el Nou Orfeó, l’Agrupació Coral Llorenç Barber d’Aielo de Malferit, i altres agrupacions musicals de la ciutat.

    Miquel Calabuig serà l’encarregada de posar la veu solista a la Dansa de la Mort, mentre que Consol Rico, Cecília Blanquer i Laura Valls interpretaran a les Sibil·les, Cristina Mollà estarà a càrrec de l’orgue, tot amb la direcció musical de Francesc Tortosa.

    Cal destacar la cuidada escenografia, que té com a base l’excel·lent caixa acústica que conforma el temple gòtic de l’església de Santa Maria. A ella s’afegeixen diferents elements decoratius amb un significat determinat. Així podem trobar set parelles de canelobres ornamentats amb elements vegetals: l’heura, el blat, la vinya, els lliris, el roser, l’olivera, i el llorer, que representen respectivament la neteja, la fecunditat, la vida, la puresa, l’amor, la pau i per últim el triomf. A un lateral de l’escenari trobarem la creu ansada, antic símbol egipci de resurrecció que representa el triomf de la vida sobre la mort; i el segell de Salomó, típic candeler jueu de set braços. Per la seua part, les sibil·les portaran el llibre de la Sibil·la i el bastó (simbolitzant els tres llibres de la Sibil·la de Cumea i l’antiguitat de la seua persona), l’espasa (simbolitzant la seua profecia del judici de Déu), i la balança (simbol de justicia). Paga la pena observar amb detall tots aquestos elements fets de forma artesanal per un reconegut manyà ontinyentí amb un cúmul de gravats i simbolisme.

sib

     Respecte a la Dansa de la Mort, podem dir que es tracta d’una representació que expressa el poder igualador de la mort. Al ball, les diverses classes socials (podrem veure dansar a més de la pròpia mort, a una donzella, un guerrer, un mestre d'obres, un comerciant, una tavernera, una anciana, una monja, un bisbe, una xiqueta princesa i un xiquet captaire) confessen de manera al·legòrica, instats per la mort, els seus pecats; finalment, amb independència de l’edat o la posició social, tots acaben morint escenificant el poder igualador de la mort.

      Per últim volem també destacar la participació, dins del toc de campanes, de la campaneta de desapareguda ermita de Sant Onofre d'Ontinyent, campana datada al 1380.

    Es tracta sens dubte d’una representació molt cuidada que any rere any abarrota el temple, i que esperem enguany torne a fer gaudir al nombrós públic d’arreu de les nostres comarques que tinga a bé apropar-se.

Segona Edició de la novel·la " El Guardian del Linaje"

El passat 10 de novembre de 2018, va ser presentada la segona edició de la Novel·la Històrica escrita per Ricardo Montés: “El Guardian del Linaje". Aquesta novel·la ambientada en la construcció del Campanar de l'Església de l'Assumpció de Santa Maria d'Ontinyent, "El Campanar de la Vila", ha rebut molt bones crítiques pels lectors, fet que ha motivat, una vegada esgotats els primers exemplars, la publicació d'una segona edició.

Per tal fet, es va programar per part del seu autor una Ruta Teatralitzada amb actors, pels escenaris reals de la Novel·la. La visita començà a la Plaça de la Vila i va recorrer els carrers Cordellat, Trinitat, Plaça de Baix, Plaça Major, Regall i plaça de Sant Roc, concloent amb una visita a la Torre Campanar.

Els espectadors van poder gaudir també del Volteig de Campanes que a les 12:00 anuncià l'inici de les Festes de la Púrisima. Així com contemplar l'espectacular Maqueta de la Torre Campanar de 2 metres d'altura, obra de l'artista ontinyentí Bernardo Mateu Sisternes.

Per a més informació, els deixem l'enllaç de la web de la novel·la: https://www.elguardiandellinaje.com/

 

el guardian

 

El campanar mòbil a Alcoleja.

(Noticia apareguda al nº 25 de la revista parroquial de Santa Maria d'Ontinyent)

Fotos: Manolo Guallart

      Aquest any 2018 es celebra l’any Sant Vicentí, i per a commemorar aquest fet, des de la parròquia de Sant Vicent Ferrer d’Alcoleja varen considerar oportú festejar l’efemèride demanant la visita a la població de la Imatge peregrina de la Mare de Deu dels Desemparats de València.

     I un dels capellans és el nostre amic i campaner Ximo, el qual ens va demanar ajuda per tal d’engrandir el cap de setmana de festa. Dit i fet, un grup de campaneres i campaners, la vesprada del divendres 27 de juliol, ens vam reunir a la seu de l’associació per poder traure el campanar mòbil i enganxar-lo al cotxe carregat amb l’equipatge (no anàvem a estar solament un dia, sinó passaríem tot el cap de setmana per les terres del Comtat i l’Alcoià, i a més, prèviament ja es va fer un viatge amb una furgoneta carregada dels estris necessaris perquè els actes religiosos pogueren sonoritzar-se a la perfecció).

     Així que la primera parada va ser la població d’Alcoleja, lloc on vàrem deixar el campanar mòbil a la porta de l’església per donar-li la benvinguda a la Mare de Deu. Una mica després de les 19:00 va fer acte de presència a la plaça de l’església el camió que s’encarrega de traslladar la imatge de la Geperudeta, i mentre les campanes del campanar de la parròquia voltejaven, coincidint en el moment en que treien la Imatge del camió, es va fer un volteig a Glòria amb les campanes del campanar mòbil. A l’acte de rebuda de la Mare de Deu també estava present la imatge del patró d’Alcoleja, Sant Vicent Ferrer.

penagila3

     Una vegada preparada la imatge per poder-la traslladar, el campanar mòbil va obrir la comitiva que duria a la Imatge, alcolejans, i visitants d’altres pobles a la pedania d’Alcoleja anomenada Beniafe, la qual es troba al bell mig de la serra Aitana i té una ermita dedicada a la Mare de deu dels Desemparats també anomenada Mare de Deu de Beniafe.

penagila2

Una vegada a Beniafe es va procedir a realitzar una missa, no sense abans deixar el campanar mòbil encorbat i haver entrat a muscles a la Peregrina, degut a l’orografia de la placeta de la pedania, que és de cudols i empinada. Una vegada acabada la missa, es va fer un sopar de germanor entre tots els assistents i els campaners vàrem preparar els fanalets que la Colla de Campaners d’Ontinyent emprem en Setmana Santa per engalanar el campanar de la Vila, ja que es varen utilitzar en la processó de torxes de tornada. La imatge de les torxes de foc, els fanals i les llums de la mare de Deu fent camí cap a Alcoleja en la foscor era impactant.

     Acabada la processó, es van deixar a l’església a la Geperudeta i el Campanar Mòbil, i els campaners vàrem anar a fer nit a la casa parroquial de Penàguila. Una nit de convivència plena, en la que els 6 components, igual que la nit del dissabte, vàrem passar damunt llits inflables, contant batalletes i fent-se les tantes.

     Al despuntar l’alba, la visita dels coloms ens va despertar i després d’arreglar-se vàrem posar forces al cos amb l’esmorzar. El primer acte del dia en el què vam participar va ser l’ofrena de flors, i després la missa en honor a la Mare de Deu dels desemparats. Durant la missa ens vàrem encarregar de les campanes del campanar i les del campanar mòbil, realitzant els voltejos d’avís a missa, el vol de Glòria, el toc del Sermó, el toc d’Elevació i el volteig final. Una vegada acabada la missa es va procedir a realitzar la benedicció i inauguració d’una imatge en cristall commemorativa de la visita de la Mare de Deu dels Desemparats.

     Per a recuperar forces, tot el poble i assistents varen poder gaudir d’una paella gegant. Ja per la vesprada, a l’església de Sant Vicent es va poder escoltar la “Ronda a la Verge”, un magnífic concert a càrrec de la Societat Musical d’Alcoleja i la coral Polifònica del Real Col·legi Seminari del Corpus Christi del Patriarca de València.

     A poqueta nit es va dur a terme la processó pels carrers d’Alcoleja amb les imatges de la Mare de Deu dels Desemparats i Sant Vicent Ferrer. Al llarg de l’acte vàrem poder fer els voltejos d’avis, els de Glòria a l’eixida de les imatges, així com els voltejos de tornada de les mateixes i els Glòria d’entrada. Tot això als dos campanars.

penagila4

     Per a acabar el dia, abans de tornar a Penàguila a pernoctar, vam gaudir de l’actuació del grup Albaladre, amb cançons tradicionals valencianes.

     El diumenge va ser l’últim dia de festa a Alcoleja i també va estar carregat d’activitat. Després d’alçar-se i esmorzar, vam anar a la missa que celebrava a Penàguila, al costat d’on dormirem, en honor als Sants de la Pedra, patrons de Penàguila. Una vegada acabada, ens vàrem desplaçar a Alcoleja per repetir els voltejos i tocs de la missa del dia anterior amb els campanars, però aquesta vegada la missa era dedicada a Vicent Ferrer i presidida pel Vicari episcopal Don Juan Melchor Seguí Sarrió.

     Al finalitzar l’acte, vàrem anar a dinar en harmonia el grup de campaneres i campaners, i després d’això, ja teníem l’última feina en Alcoleja, l’acomiadament de la Geperudeta. Es van fer els avisos per a les Solemnes Vespres que es realitzaren a les 17:00 hores, i en acabar es van realitzar els voltejos de Glòria al moment de les eixides de les imatges. La imatge de Sant Vicent Ferrer va anar en processó fins el final del poble per a acomiadar a la Mare de Deu dels Desemparats, a la qual estava esperant-la el camió. Al tornar la imatge de Sant Vicent Ferrer també es va realitzar el vol a Glòria quan va entrar a l’església.

     Amb aquest acte vàrem acabar en Alcoleja, però encara ens van quedar forces per a desplaçar-se a Penàguila i realitzar en el campanar mòbil tots els voltejos corresponents per a la processó dels Sants de la Pedra. Una vegada finalitzada la processó, ja no ens va quedar més que acomiadar-nos de tots, i fer el camí de tornada a Ontinyent i deixar el campanar mòbil on guarda la resta de l’any.

Buscar

Notícies