Estem a facebook: facebook-icon al twitter: twitter-icon a youtube: icono-youtube i ara també al instagram: logo instagram

Telèfon de contacte: 626 23 32 71    correu: colladecampaners@hotmail.com

Sens dubte, per a la Colla de Campaners d’Ontinyent el dia més important pel que fa a l’activitat en el Campanar de la Vila és el 8 de desembre de cada any, dia de la Patrona de la nostra ciutat, la Puríssima Concepció.

Podem dir que entrem en acció des de la vespra, el dia 7 de desembre. Aquest dia comencem l’activitat campanera a les 12 del migdia, moment en que es realitza el toc de l’Àngelus i posteriorment es voltegen  les 12 campanes, incloent la Petra, ja que junt al volteig d’inici de les festes de la Puríssima, són els únic voltejos de migdia de vespra en que participa la campana més gran d’Ontinyent, ja que amb aquestos voltejos fem saber al poble, respectivament, que les festes en honor a la Puríssima i que el dia gran  ja han arribat.

El dia segueix per la vesprada, amb els 3 avisos a les solemnes vespres que comencen a les 19:30h, just quan els Cabets i els Gegants inicien la seua desfilada de vespres pels carrers de la Vila i pel carrer major. Durant les solemnes vespres es realitza un fals Glòria al moment del cant del Magnificat, que consta en un vol especial en el que les campanes van incorporant-se de menor a major el més ràpid possible una darrere d’altra. També es realitza el toc d’Elevació, que consta d’un volteig conjunt de les campanes extremes existents a la sala de campanes, és a dir, del Ximbolet (la campana més menuda) i de la Petra (la campana més gran). El dia de vespres el concloem amb el vol Final que té lloc després de la missa.

Des de fa 2 anys que l’activitat campanera del dia de la patrona d’Ontinyent, la Puríssima Concepció, comença abans, ja que oficialment s’endinsem en el 8 de desembre a les 00:00h. Així que després de la mitjanit, quan la dansà en honor a la Puríssima ha finalitzat, les dansadores i dansadors es desplacen cap a la plaça del Barranquet on es troba la imatge de la Puríssima a la què dies abans els ontinyentins i ontinyentines amb molta devoció realitzaren la seua ofrena de flors, es realitzen els cants en honor de la “purissimeta” i es forma la processó de lluminàries per traslladar la imatge de la Puríssima Concepció, comença el vol de campanes al mateix temps que la imatge surt de la plaça del Barranquet cap a l’església de Santa Maria. Durant el trajecte, quan la Mare de Déu passa per la soca del campanar, és la campana de la Puríssima la que indicarà el fet amb el seu volteig fins que s’apropa cap al convent de les Monges Carmelites, moment en què són elles les que voltegen les campanes. El trasllat finalitza amb el volteig a Glòria en el moment en que la imatge entra al temple de Santa Maria. El volteig a Glòria consta d’un volteig de les 12 campanes voltejadores del campanar que s’inicia al mateix temps, i es realitza a les entrades i eixides de les imatges dels temples, així com en el cant a Glòria que es realitza en les misses pontificals.   

Els anys anteriors el dia campaner de la Puríssima començava al voltant de les 05:30h de la matinada amb el primer volteig de, com no, la campana de la Puríssima per a realitzar el primer avís a missa de descobrir, però com hem comentat abans, des de fa 2 anys unes 3 hores abans encara tenim activitat. El volteig de la campana de la Puríssima durant aquestos 2 dies es realitza totalment manual, amb 2 campaners al seu càrrec, un que s’encarrega de la corda i altre que li dóna l’impuls necessari perquè la corda s’enrottle al braç de la truja, estirant o empentant la campana, segons el sentit de volteig,  agafant-se dels espàrrecs de la truja. El segon volteig d’avís a missa de descobrir és similar al primer, però el tercer és el que resulta una mica diferent, ja que en aquest cas una volta la campana ha iniciat el vol no para, sinó que són les 11 campanes restants les que s’incorporen al seu volteig en el moment de la descoberta de la imatge de la Puríssima Concepció, cosa que es coneix com vol a Glòria de descobrir.  Durant el transcurs de la missa de descobrir també es realitza el toc del Sermó, que són  tres trompades seguides de la campana Puríssima durant la homilia del capellà. Aquest toc abans es realitzava amb la campana Petra, però amb la nova campana Petra és difícil empinar-la sense fer soroll per a deixar-la a punt per al pròxim toc de la missa, el d’Elevació, així que després del vol a Glòria, la campana Puríssima es deixa avall i és amb ella amb la que realitzem el toc del Sermó. Aquesta missa s’acaba amb el volteig Final de les 12 campanes de la sala, però els voltejos del dia de la Puríssima tenen un fet important a destacar, a meitat vol la campana Petra deixa de voltejar cedint-li el honors de campana gran a la Puríssima, i després d’un temps reprèn el vol, moment en que la resta de campanes comencen a parar el volteig.

El següent acte al que tenim l’honor els campaners d’avisar és el del Rosari de l’Aurora, que comença a les 07:00h. En aquest cas, els tres avisos previs (06:30h, 06:45h, 07:00h) es realitzen amb un volteig de la campana Maria o dels Albats, la campana dedicada als Rosaris de l’Aurora. Tots els voltejos d’avís, siguen generals amb 12 campanes, o particulars amb una sola campana, es realitzen uns minuts abans (aproximadament 5 min en els generals i 2 min en els particulars) per intentar que al final del vol siga l’hora que indica l’avís. Però els voltejos del Rosari de l’Aurora no s’acaben amb els avisos, ja que cada cop que la comitiva siga vista des del campanar, la campana Maria deu voltejar per indicar-ho, sobretot a l’entrada de la comitiva a la plaça Major.

A les 07:30h és l’hora en què més feina se’ns junta al campanar, ja que a eixes hores està programat el repic de l’Alba amb la campana de la María i les tres batallades de la Petra per resar els 3 Ave Maria, seguit d’un vol General,  el primer volteig d’avís a missa 08:00h amb la campana Puríssima, i algun dels voltejos amb la campana de la Maria com a pas o vista de la comitiva del Rosari. Després tenim els altres 2 avisos a missa 08:00h amb la campana Puríssima, i amb la mateixa campana es realitzen els 3 avisos a la missa 09:00h.

Després d’eixos tocs és quan els campaners disposem d’un poc de temps per fer un mos i esmorzar els tradicionals xurros amb xocolata del dia de la Puríssima. Però no hem de passar molt de temps ja que hem de preparar el concert-repic de campanes del dia de la Puríssima. Eixa preparació es pot realitzar perquè després de l’últim volteig General, el de les 07:30h, les campanes es deixen avall i així se’ls pot enganxar al batall les cordes per fer el repic. A les 09:50h, 09:55h i 10:00h es realitzen els 3 avisos del repic de la Puríssima amb un volteig de la campana Sant Ignasi i un repic de la campana Maria, ambdós primer accelerant i després descelerant. Per al volteig de la campana Sant Ignasi es requereix que estiga sense la corda per voltejar.

Després del tercer avís ja comença el concert en sí, amb un empinament sonor de la campana Petra. A continuació les 11 campanes, a excepció de la Petra, realitzen una sèrie de drangs creixents i decreixents. Els drangs són colps de més d’una campana al mateix temps. Quan acaben els drangs la campana Micaleta inicia una sèrie de batallades espaiades sense parar i la campana Petra realitza unes 12 voltes, i després d’elles es deixa la campana per avall, com la resta. En eixos moments es realitzen 3 drangs de les 12 campanes de la sala de campanes i a això seguirà el gros del concert, el diàleg de campanes. Aquest diàleg comença amb un repiquet del Ximbolet sol, i el fa callar una batallada de la següent campana en grandària, el Sant Bertomeu. Ara són elles les que mantenen un repic, contestant una a l’altra, i la Micaleta és l’encarregada de fer-les “callar”. Açò es realitza amb totes les campanes del campanar i és la campana de Foc la que acaba amb un diàleg propi, ja que encara que no és la campana més gran, si que és la més greu. Ja queda sols la part final del concert que consta de dos cicles. El primer són batallades espaiades de la campana Sants de la Pedra que són contestades també amb una batallada de la campana Santa Bàrbara a la sexta batallada de Sants de la Pedra i de la campana Maria a la sèptima. El segon cicle es realitza amb 4 campanes que es junten en parelles per grandària, les més menudes són Bàrbara i Maria, i les grans són Combregars i Santíssim, donant cadascuna una batallada en l’ordre següent: campana gran de les menudes (Maria), campana menuda de les grans (Combregars), campana menuda de les menudes (Bàrbara), i campana gran de les grans (Santíssim). El concert-repic previ a la missa Major s’acaba amb un repic de l’Alba de la campana Maria i al mateix temps es peguen les 3 batallades de la Petra, acabant ambdós campanes amb la tercera batallada de l’Ave Maria.

Per a la missa més important del dia de la Puríssima, la missa Major de les 11:00h es realitzen els 3 voltejos generals d’avís. Podríem destacar que durant el 8 de desembre si som prou campaners al campanar podem fer voltejar la campana Petra amb dues cordes, mentre una desenrotlla i fa la força del volteig, l’altra corda s’enrotlla a l’altre braç de la truja. Per a poder realitzar esta forma de volteig primer s’enrotlla una de les cordes  al seu braç de la truja, es para la campana, s’enganxa la segona corda, i ja està preparada per ser voltejada d’eixa forma.

A més dels 3 avisos a la missa Major, en el transcurs de la mateixa es realitzen el vol a Glòria, el toc del Sermó, el toc d’Elevació i el vol Final. Durant estos últims tocs i vols els campaners ens hem de distribuir a la resta de campanars i espadanyes de la ciutat, el major número possible, ja que a les 13:00h es realitza un vol conjunt de totes les campanes ontinyentines en honor a la nostra patrona la Puríssima Concepció. Ja la feina del matí finalitza amb eixe volteig conjunt, moment en que ens en anem a dinar i recuperar forces.

Per la vesprada, a banda dels voltejos de campanes, els campaners també tenim altra feina, ja que ens encarreguem de preparar l’eixida del ball dels Cavallets d’Ontinyent, cosa que impedeix que sigam tanta gent al campanar per la vesprada com pel matí. Així i tot som suficients per fer voltejar totes les campanes i realitzar els vols de processó que corresponen. Aquestos voltejos de campanes de la processó de la Puríssima comencen amb els avisos a la mateixa, que té l’inici a les 17:00h. El primer i segon voltejos no tenen res d’especial, és el tercer el que no es realitza amb l’obediència al rellotge, ja que es l’inici del ball dels Cabets el que indica als campaners quan es fa el tercer avís a la processó.

A part dels avisos, els campaners deuen estar atents per realitzar el vol a Glòria d’eixida de l’església de la imatge de la Puríssima, i durant el transcurs de la processó, la campana de la Puríssima deu voltejar sempre que la imatge siga vista des del campanar, així com fer els vols a Glòria en els dos moments en què la imatge de la Puríssima entre a la plaça de Major, primer des del porxet i després des del carrer Major. Els voltejos al campanar de la Vila el 8 de desembre acaben amb el vol a Glòria d’entrada de la Puríssima Concepció a l’església de l’Assumpció de Santa Maria d’Ontinyent, així com durant la pujada de la imatge al camerí de l’Altar Major  moment en que queda voltejant la campana dedicada a la patrona, la Puríssima.

No ens hem d’oblidar que durant la processó els campaners també deuen d’estar presents als campanars de l’Ermiteta de la Concepció, de Sant Francesc i de Sant Carles per poder realitzar els voltejos corresponents al pas de la processó per davant de dites esglésies.

Acabar l’escrit donant les gràcies als campaners d’altres poblacions com Albaida, Sagra, Bètera, Castelló, Moixent, Sagunt, Bocairent, Paterna, etc. perquè encara que no hagen vingut tots els anys, sempre que han pogut acudir ens han ajudat a fer sonar les campanes del nostre poble en data tan senyalada per a nosaltres com és el dia de la Puríssima Concepció. Esperem que el lector haja gaudit amb l’escrit tant com la Colla de Campaners d’Ontinyent gaudeix fent sonar les campanes perquè tot Ontinyent s’assabente que s’esta festejant a la Puríssima Concepció.

 

Colla de Campaners d'Ontinyent

Article publicat a la Revista de la Parroquia de Santa Maria. El campanar de la Vila, nº7, setembre 2012, pàgs. 54-58.