Estem a facebook: facebook-icon al twitter: twitter-icon a youtube: icono-youtube i ara també al instagram: logo instagram

Telèfon de contacte: 626 23 32 71    correu: colladecampaners@hotmail.com

Aquest any 2011 la Colla de Campaners d’Ontinyent ha perdut a un dels seus membres en actiu i jove: Joaquin-Manuel Torró Ferrero. En els 17 anys que enguany complirem és la segona pèrdua a la què hem tingut que fer front, ja que la primera va ser l’any 1998 quan ens va deixar Jordi Martí i Gil.

El 26 de maig va ser quan s’assabentarem d’aquesta pèrdua, la nit del 25 de maig de 2011 ens deixava el nostre company i amic Ximo Torró. Va ser un cop molt dur, inesperat, ja que el recordem com una persona emprenedora, plena de vida i d’alegria, però que per desgràcia ha deixat d’estar ja al nostre costat. El dia del seu soterrar varem fer un toc especial a mort que encara no havíem fet, podent dir que en eixe moment va nàixer el toc a mort de campaner. Els avisos són iguals que els tocs a mort tradicionals, 3 drangs inicials i finals si ha faltat un home, o 2 si ho ha fet una dona. L’especial d’aquest toc és que entren 4 campanes, alternant drangs de les 2 campanes més menudes amb drangs de les 4 campanes juntes.

Ximo va entrar a la Colla de Campaners el 21 de gener de 2008, just l’any en el què s’acabà de restaurar,  pel que fa a campanes, el campanar de l’Ermiteta de la Concepció. La comissió de festes de Sant Antoni en la que ell va tenir l’honor de ser el Fester Major, la de l’any 2006, va ser l’encarregada de sufragar la campana menuda del conjunt d’eixe campanar. En els primers dies en la nostra associació ja veiem les seues ganes de treballar, d’innovar, i l’interès pel patrimoni de la nostra ciutat, en fi, s’adonarem que seria una persona entregada a l’associació, com allà on estava involucrat. Llàstima que sols hagem pogut compartir tres anys i mig de la seua companyia.

S’encarregà de buscar-nos les peces de roba que actualment solem usar. A les juntes i sopars sempre estava donant idees per millorar l’activitat campanera, així com consells perquè sens coneguera arreu del món. Va ser l’impulsor d’obrir-nos a les noves tecnologies, ja que va ser ell el que va obrir el compte a la xarxa social Facebook, i el que s’encarregava de dur-lo endavant fins el dia fatal de la seua mort. Gràcies a ell, l’any de la restauració de les campanes i la sala que les alberga del campanar de la Vila, el 2009, la Colla de Campaners va emprendre relacions amb altra gent interessada en el món de les campanes d’altres països, com els campaners d’Itàlia o els de Suïssa, aconseguint que aquest últim passarà el cap de setmana de la benedicció de les campanes a Ontinyent.

Sempre hem tingut a Ximo per al que ens fera falta, tant és així que no va tindre cap impediment per a aprendre el ball dels cavallets i mostrar-lo en la ciutat d’Alacant quan ens contractaren l’estiu del 2009. Ha tocat les campanes de tots els campanars en els que tenim activitat, i ens ha ajudat en les actuacions amb el campanar mòbil, sempre que la seua agenda li ho permetia. Fins i tot ens ha representat en algun aplec de campaners a nivell valencià.   

Però tot això ja no podrà tornar a fer-ho. Sols ens queda mostrar el condol a la família, ja que sabem que la pèrdua d’un fill, un germà, un nebot, un nuvi, és molt forta i irreemplaçable. Aquest colp és impossible de superar-lo, però amb el record de la seua alegria segur que serà més fàcil suportar-ho. Amb aquest escrit intentem deixar constància de com era el nostre amic Ximo i intentar fer-lo conèixer a aquells què no varen tenir la sort d’arribar a entaular una amistat amb ell. Encara que físicament no estarà al nostre costat, sempre el tindrem al record, i esperem que allà on estiga puga escoltar les nostres veus que s’alcen al vol cada cop que fem sonar les campanes. Va per tu Ximo! Ànim Maria, que la Colla de Campaners d’Ontinyent està per el que faça falta, força i avant.

 

Colla de Campaners d'Ontinyent

Article publicat a la Revista de la Parroquia de Santa Maria. El campanar de la Vila, nº3, maig 2011, pàgs. 67-69.