Estem a facebook: facebook-icon al twitter: twitter-icon a youtube: icono-youtube i ara també al instagram: logo instagram

Telèfon de contacte: 626 23 32 71    correu: colladecampaners@hotmail.com

El diumenge 6 de novembre l’església de l’Assumpció de Santa Maria va acollir, en el transcurs de la missa de les 11’30 hores, la benedicció de la nova campana “Santa Àgueda”, coneguda popularment com dels “Combregants”. L’acte que va estar presidit pel plebà de la parròquia i arxiprest de “la Puríssima” Juan Melchor Seguí Sarrió, va comptar amb la presència del 1eri 2óntinent d’alcalde de la ciutat: Josep Antoni Francès i  Rebeca Torró, destacant també l’assistència de tots els moviments juvenils de la parròquia: centre de joves, moviment juvenil i infància, així com pastoral, consell, junta festes de la Puríssima, de la Setmana Santa, membres de la colla de campaners i gran nombre de fidels que ompliren l'interior del temple.

El ritual de benedicció va ser iniciat per una monició, lectura i signatura de les actes per part del rector Juan Melchor Seguí, el 1r tinent d’alcalde Josep Antoni Francès, actuant com a padrins José Enrique Morant Salvador (sagristà del temple), Enrique Gramage Calatayud (membre de la Adoració Nocturna espanyola secció d’Ontinyent), Paqui Horcas Poyato (coordinadora de l’equip de pastoral de la salut) i Mª Virtudes Mollà Cambra (campanera de la Colla de Campaners d’Ontinyent). Posteriorment s’explicaren les inscripcions i disseny del bronze, es realitza l’acte de benedicció de la campana amb aigua beneïda i encens, finalitzant amb el toc de la campana per part del plebà, autoritats civils i padrins.

El nou bronze substitueix a l’anterior campana que, tal i com ja es va informar a un número anterior d’aquesta revista, es va badar el passat 30 d’abril en mig d’un volteig, havent quedat exposat, junt a l’antiga Petra, com a peça de museu  en l’entrada de la casa de cultura de la ciutat situada en el Palau dels Barons de Santa Barbera.

La noca campana s’ha fos artesanalment a la foneria Royal Eijsbouts en Asten (Holanda), pesa 514 kilograms i s’ha afinat per tal de garantir la conservació del so el més semblant possible al de l'anterior. Els treballs de muntatge i col·locació de la campana han sigut realitzats per l’empresa Electrorecamp S.L., conservant-se el contrapès de fusta i el sistema elèctric de l’anterior campana així com el motor i el repic per tal d’estalviar el màxim possible en l’obra. Respecte a les seues epigrafies cal dir que porta l’escut de la ciutat, la marca del fonedor i la característica creu exterior, al centre podem trobar una imatge representativa del martiri de Santa Àgueda. Com a textos tenim en llatí coronant la part superior: "Sancta Agatha, ora pro nobis", i a la seua part inferior el text en valencià: "Portem en el cos la mort de Jesús, perquè també la vida de Jesús es manifeste en el nostre cos" (IICo. 4, 10).

La campana va ser pujada al campanar de la Vila el dilluns 7 de novembre en mig d'una gran expectació, ja que va ser molta la gent que es va apropar per vore uns treballs tan singulars. Finalment el dissabte 12 de novembre vam poder gaudir del seu primer volteig en el transcurs dels vols de la processó del trasllat  de la Puríssima.

 

Article publicat a la Revista de la Parroquia de Santa Maria. El campanar de la Vila, nº5, setembre 2011, pàgs. 61-62.