Estem a facebook: facebook-icon al twitter: twitter-icon a youtube: icono-youtube i ara també al instagram: logo instagram

Telèfon de contacte: 626 23 32 71    correu: colladecampaners@hotmail.com

BALL DELS CAVALLETS

El Ball dels Cavallets a Ontinyent, tal i com el coneixem, el podem vore pels carrers de la nostra ciutat des de l’any 1999. En l’estiu d’aquell any va ser la primera vegada que les antigues figures que representen els cavalls varen passejar per Ontinyent. Va ser el 20 d’agost dins el boato de l’Ambaixador i Banderer de l’exèrcit cristià, que aquell any corresponia a la comparsa dels Fontanos. Gràcies a eixa comparsa es va poder dur a terme el naixement d’aquest ball, ja que es varen fer càrrec de la despesa econòmica que comportà construir els cavalls de cartró pedra i els vestits, tant dels cavalls com dels cavallers. En aquella mateixa eixida 2 dels cavallets es varen trencar, ja que no eren molt resistents i no varen suportar tota la desfilada.

Això va suposar que la Colla de Campaners d’Ontinyent es fera càrrec de la restauració de les dues figures trencades i el reforçament de les 8 amb fibra de vidre per fer-les resistents. Així varen estar a punt per eixir dins les nostres processons per primera vegada, en la Puríssima del 1999, i en el Corpus Christide l’any 2000. 

Com el material del que estaven realitzades les primeres figures comportava molts problemes (pelats, tornar a repintar en cada eixida, possibilitats de nous trencaments, i gran pes per als xiquets que els havien de dur), a l’igual que la baixa qualitat de les teles emprades en realitzar els vestits, des de la Colla de Campaners d’Ontinyent es tenia la idea de canviar les figures i la roba per altres de més bona qualitat. I així va ser, quan en la Puríssima de l’any 2003 s’estrenaren les 8 figures de fibra de vidre (més resistents, lleugeres i no tant fàcils de llevar la pintura) i les teles que les acompanyen (de millor qualitat i colors més adequats). A la Puríssima de l’any 2009 va ser quan les xiquetes i els xiquets varen estrenar els nous vestits amb teles de més bona qualitat i que s’apropen més a aquells als que es vol representar.

Una vegada citada un poc d’història de l’actual Ball dels Cavallets, passem a explicar en què consisteix el ball i de què esta composat. El Ball dels Cavallets d’Ontinyent representa la batalla que varen tenir les tropes ontinyentines contra la dels turcs en la Batalla de Lepanto de l’any 1572. En l’escenografia s’intenta representar la batalla entre les dues tropes, però té un significat d’igualtat, ja que al final del ball no hi ha vencedors ni vençuts. 

En les processons del Corpus Christi i de la Puríssima és el quint ball en aparèixer després dels Cabets, Gegants, Arquets i Veta, i davant de la Moma. Els 8 cavalls i cavallers es divideixen en 2 bàndols: Ontinyentins (cristians, o bàndol de la Creu) que es disposen a la banda esquerra, i els Turcs (moros o bàndol de la Mitja Lluna) que es disposen a la banda dreta. La posició inicial és amb els cavalls encarats en el sentit d’avanç de la processó. Quan comença la música els 8 Cavallets s’han de situar en fila, un darrere d’altre, al mig del lloc on va a fer-se el ball, i en l’ordre Ontinyentí – Turc. A l’hora de tornar a les bandes s’han de quedar encarats, però no ho faran tots de la mateixa forma; els primers i tercers tornen al lloc d’on han eixit, mentre que els segons i quarts s’intercanvien, els ontinyentins pasen al costat dels turcs, i a l’inversa. Així s’hauran quedat per poder realitzar la següent figura: la “batalla de 4”. En esta els 8 balladors es divideixen en 2 quadres, un format per les dos primeres parelles i l’altre per les dos últimes. Cada grup ha de fer un quadre, i enfrontar-se els 2 ontinyentins amb els 2 turcs fins tornar al lloc de partida. Els turcs es desplaçaran pel centre del quadre i els ontinyentins per fora.

A continuació es realitza la següent batalla: “batalla en parella”. Aquesta vegada el cavaller turc sols s’enfrontarà amb el cavaller ontinyentí que té al davant. Els dos es desplaçaran al centre i quan s ‘ajunten començaran a xocar les espases donant una volta sobre un punt central fins que tornen al lloc de partida. En acabant tornaran a realitzar la “batalla de 4”, i quan la finalitzen donaran pas a l’última batalla o la “batalla dels 8”. En aquesta es formaran dos cercles, el de dins format pels 4 cavallers ontinyentins, i el de fora pels 4 cavallers turcs. En esta coreografia tots els cavallers turcs s’han d’enfrontar amb tots el cavallers ontinyentins.

Quan s’acaba l’última batalla, els 8 cavallets quedaran en un únic cercle, en el qual posaran les espases al mig del i els triomfadors aniran alçant-les poc a poc. Com que tots els cavallers, ontinyentins i turcs, alçaran l’espasa al mateix temps, es considera que tots són triomfadors i ningú és derrotat. Això es conegut com el cercle de la concòrdia. El ball s’acaba amb l’eixida dels cavallets cap al públic per intentar asustar-los al alçar-los el cap.

Pel que respecta a la música, tant la del ball com la del passacarrer, va ser composada per l’ontinyentí Saül Gómez Soler, i ens la interpreten el grup de tabal i dolçaina “La Colla”. Els cavallers van vestits amb roba que intenta recrear les tropes d’aquells temps. Els ontinyentins amb camisa blanca, i pantaló, jupetí i boina verd obscur. Els turcs amb pantaló i camisa color cru, i jupetí i turbant marró. Pel que fa a la roba dels cavallets, els turcs duen un faldó verd obscur amb ratlla daurada a la part baixa i alta del faldó, així com unes guardalpes negres amb tres mitges llunes platejades. Els cavallets ontinyentins duen un faldó de vellut a franges roges i grogues que representa la bandera de la nostra ciutat, així com una guardalpa roja amb l’escut d’Ontinyent i cadascun dels cavallets amb una inicial d’un dels 4 títols que té la nostra ciutat: A d’antiga, N de noble, LL de lleial i C de caritativa. La roba ha sigut confeccionada per Concepció Ballester i Gandia

A més de la roba, els cavallers duen una espasa amb la que poder representar les batalles, i els cavallets duen al pit un escut metàl·lic, els turcs 3 mitges llunes i els ontinyentins la bandera d’Ontinyent, la quadribarrada. Eixos dos elements han sigut realitzats artesanalment per Rafel Ballester i Gandia. Es tenen 4 colors diferents de cavallets essent l’ordre dels ontinyentins blanc, negre, marró clar i marró obscur i el dels turcs marró clar, marró obscur, blanc i negre. Amb això s’aconsegueix que no es repeteixquen els colors dels 4 cavallets en cap dels 3 quadres possibles.

Des de la Colla de Campaners d’Ontinyent, associació que s’encarrega del manteniment del ball, es vol donar les gràcies al Grup de Danses d’Ontinyent per la seua ajuda estos últims anys en la coordinació i cerca dels balladors, així com al Col·legi Públic Martínez Valls perquè aquestos dos últims anys han sigut els qui s’han encarregat d’ensenyar la coreografia als xiquets i xiquetes per tenir així balladors. Esperem que aquest escrit haja servit perquè la població d’Ontinyent conega un poc més un dels seus 6 balls processionals.

 

Colla de Campaners d'Ontinyent

Article publicat a la Revista de la Parroquia de Santa Maria. El campanar de la Vila, nº5, gener 2012, pàgs. 58-59.