Estem a facebook: facebook-icon al twitter: twitter-icon a youtube: icono-youtube i ara també al instagram: logo instagram

Telèfon de contacte: 626 23 32 71    correu: colladecampaners@hotmail.com

La representació del cant de la Sibil·la d’Ontinyent de l’any 2017 ha comptat amb la introducció de certs elements que han engrandit encara més si cap aquest acte.

Va començar amb la Nit dels Temps, amb una introducció als llibres sagrats i la tempesta, moment en què van fer la seua aparició les Moires o Parques. A destacar que la tercera Moira, Àtropos, aquest any portava capa i caputxa per a igualar-la a un dels personatges de la Dansa de la Mort, ja que en realitat són el mateix personatge, la pròpia Mort.

Una vegada varen arribar als seus seients a l’entarimat, va sonar la processó d’entrada de la Dansa de la Mort perquè tots els personatges anaren cap a l’escenari per realitzar la seua dansa. A destacar la incorporació d’elements d’algun dels personatges, com una corona a la princesa i instruments de mesura i plànols a l’arquitecte. Així mateix, va participar per primera vegada un nou personatge, el guerrer.

A continuació va sonar una melodia de la Dansa de la Mort que indicava l’eixida de la Mort cap al centre del rotgle per poder dur a terme el ball. Com tots els anys, la Dansa de la Mort va acabar amb tots els personatges finits, al·legoria al fet que tot el món acabarà veient-se-les amb la Mort independentment de l’edat, estatus social o sexe. Uns tocs de campanes varen servir per separar la Dansa de la Mort de la següent peça musical. Amb la introducció amb orgue i rotgle els personatges de la Dansa varen seguir a la Mort per a anar a buscar a les Sibil·les als Hades.

A continuació es va escoltar el diàleg de trompetes i el toc de l’Angelus, moment en el que les Moires penjaren de nou els fils de les Sibil·les per poder donar-los altra vegada vida i que pogueren fer el seu cant. Com a novetat d’aquets any, es va comptar amb una tercera Sibil·la, que va permetre donar més varietat a l’acte.

Amb la melodia processional Iudicii Signum varen fer entrada a l’església les Sibil·les, una amb el bastó i el llibre, una altra amb la balança i la tercera amb l’espasa. A elles les seguien la Mort i els personatges de la Dansa.

Una vegada cadascú va arribar al seu lloc, es va poder escoltar el tema instrumental de la Sibil·la, preludi del propi cant. Amb una alternança de tornada i cobles, la primera Sibil·la va realitzar el cant de 3 cobles. Una vegada cantades, es va escoltar el tema Campanes de la Sibil·la 1. A continuació, també en alternança de tornada i cobles, la segona Sibil·la va cantar les seues tres cobles. Al finalitzar-les es va escoltar el tema Campanes de la Sibil·la 2. La tercera Sibil·la va fer el mateix que les altres, alternant tornada i cobles va cantar tres cobles. La última separació de cobles la vàrem detectar amb el tema Campanes de la Sibil·la 3. Al final del cant es varen alternar tornada amb cobles, però cada Sibil·la va realitzar el cant de una de les mateixes.

Una volta finalitzat el cant de la Sibil·la va sonar la processó d’eixida de les Sibil·les, moment en què tots els personatges es van alçar per fer la processó d’eixida. L’encapçalava la Mort, seguida dels personatges de la Dansa. En el moment en que la Mort va passar davant de les Sibil·les, les va tocar, i al mateix temps, Àtropos els va tallar el fil, escenificant la mort de les Sibil·les i la seua incorporació a la processó per descendir als Hades. Tancaven la processó les tres Moires. 

Es va realitzar el toc de l’Ave María del convent de la Puríssima Sang com a separació de la següent peça musical. Aquesta va ser l’altra incorporació que va tindre el Cant de la Sibil·la, i va ser el Dies Irae. Finalitzà la representació amb el tema instrumental de la Sibil·la i el rotgle de campanes.

Donar les gràcies a les dos entitats organitzadores de l’acte, el Grup de música antiga Menestrils i la Colla de Campaners d’Ontinyent, les quals porten realitzant aquest acte des dels seus inicis. Agrair a la parròquia de Santa Maria la cessió del temple, així com el suport obtés per part de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Ontinyent. No podria quedar sense menció la participació del Grup de Danses en la Dansa de la Mort, així com la resta d’entitats col·laboradores: Nou Orfeó d’Ontinyent, Agrupació coral “Llorenç Barber” d’Aielo de Malferit, Agrupació Musical d’Ontinyent, Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent i la Colla el Regall d’Ontinyent.

Felicitar de forma personal la tasca duta a terme per les tres Sibil·les: Cecília Blanquer, Laura Valls i Consol Rico, Miquel Calabiug com a solista de la Dansa de la Mort, Cristina Mollà com organista, Francesc Tortosa i Llin per la direcció musical, i la Colla de Campaners d’Ontinyent per la direcció escenogràfica i tècnica.

 

Colla de Campaners d'Ontinyent

Article publicat a la Revista de la Parroquia de Santa Maria. El campanar de la Vila, nº23, gener 2018, pàgs. 74-76.