Estem a facebook: facebook-icon al twitter: twitter-icon a youtube: icono-youtube i ara també al instagram: logo instagram

Telèfon de contacte: 626 23 32 71    correu: colladecampaners@hotmail.com

El campanars de la nostra ciutat ja es troben apunt per a participar en les festes del 150 aniversari. Aquest any el patrimoni campaner està d’enhorabona, ja que coincidint en el temps amb l’esdeveniment que la ciutat celebra aquest any, s’han realitzat millores importants en alguns dels nostres campanars.

El 25 de desembre de 2008, dia de Nadal, la campana més gran de la ciutat, ubicada al campanar de Santa Maria, “La Petra”, era voltejada per última vegada. La peça, fosa per les mans de Buenaventura Pallés Armengol en Barcelona i exposada actualment a la casa de cultura del Palau dels Barons de Santa Barbera, ens havia acompanyat des de 1881. La reaparició del clevill del que ja fou repara deu anys abans, va accelerar el procés de restauració i ampliació del conjunt de campanes de l’Església de l’Assumpció de Santa Maria, així com la renovació del sòl i l’escala de la sala de campanes. El projecte, finançat pel llegat de Na Maria Nadaldonava continuïtat als treballs encetats any enrere. 

A partir d’aquell moment s’encetà tot el procés que finalitzà amb la creació de dos noves campanes, la campana de Santa Bàrbara (la única que encara no havia sigut reposada des de la guerra civil), i la nova Petra. El 26 de setembre de l’any passat, la ciutat d’Ontinyent va celebrar un dia de festa gran per tal de commemorar la benedicció tant de les noves campanes, com de la restauració de les ja existents.

La Petra, és la campana que ens desperta, ens marca l’equador del dia, i ens assenyala el capvespre. Volteja els dies de major solemnitat, i el seu volteig junt al Ximbolet marca el moment de l’elevació del Pa i el Vi. Però a més a més, entre els tocs i voltejos que realitza hi destaca el seu “solo” que, des que els dihuit anders creuen el pont vell amb la pesada imatge a muscles, anuncia a la població l’entrada del Santíssim Crist de l’Agonia a la nostra ciutat. Aquest toc interromput pel volteig a “Gloria “ de totes les campanes de la ciutat una vegada el Crist apareix pel porxet, és una de les instantànies que defineixen l’essència de la nostra  festa de Moros i Cristians.

És per això que alhora de definir les noves epigrafies de la campana, es va considerar oportú que, al igual que s’havia fet quatre anys abans amb la campana del Santíssim Crist del campanar de Sant Carles, el relleu de la creu que totes les campanes acostumen a portar a la part que dóna al exterior, fora la imatge del “Morenet”.Per destacar aquest fet, la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia representada pel seu President, va ser un dels quatre padrins de la campana.

Des de la reobertura del campanar a les visites guiades dominicals que la Colla de Campaners realitza habitualment, han sigut moltes les persones que s’han apropat per admirar els treballs realitzats, i veure de prop una part molt important del nostre patrimoni. Aquest any, a més a més, coincidint amb la “setmana gran”, s’han programat dos visites nocturnes, que tindran lloc el dimarts 17 d’agost a les 20:30 hores, i el dimecres 18 a les 22:30 hores. Per altra banda, el diumenge i dilluns, dies 22 i 23 d’agost, l’església de Santa Maria obrirà les seus portes per a que ontinyentins i foranis gaudeixen visitant tots els seus indrets, així com la cripta i el campanar.

També el campanar de l’Ermita de Santa Ana presenta nova imatge. El passat gener les dos campanes de la torre varen ser davallades. La campana del “Santíssim Crist de l’Agonia”,coneguda com la campana gran, necessitava d’una urgent restauració. Vista la necessitat de condicionar convenientment el campanar per allotjar la campana, es va decidir que també la campana dels “Almogàvers” fora restaurada i reubicada al finestró d’enfront de la campana del Crist, ja que la seua actual ubicació feia perillar la integritat de les dues campanes. Els treballs van consistir en el canvi del jou de fusta, restaurar la part de pedra de la truja de la campana del Santíssim, nous ferratges, neteja de les campanes, canvi de rodaments i instal·lació central.

Però aquestos canvis no són la única novetat al campanar, ja que la Parròquia de l’Assumpció de Santa Maria, va voler sumar-se a l’esdeveniment, i per tal de commemorar el 150 aniversari va fer donació de la antiga campana conventual de la Casa d’Exercicis Espirituals annexa a l’ermita. Aquesta xicoteta campana estava emmagatzemada a les seues dependències, en desús, des que les religioses de la Congregació de Cooperadores de Betània abandonaren la Casa d’Exercicis. La campana fou netejada i se li col·locà un nou jou de fusta. Amb aquest gest, que agraïren tots els col·lectius implicats, seran un total de tres les campanes que formaran part del conjunt de la torre, a l’espera de que en un futur es puga completar amb una quarta campana que podria portar el nom de Santa Anna tot i recordant, amb la corresponent dedicació, la memòria del nostre recordat i fill predilecte de la ciutat Mons. Teodoro Úbeda Gramage.

Hi ha que recordar que la campana del Santíssim Crist, datada a l’any 1942 fou apadrinada per la família Gil. Concretament dita campana, en memòria de tota la família, va estar representada pels padrins Tonin i Consuelin Gil tal i com es reflecteix a la part interior central del bronze. Presentava un mal estat el jou de fusta, provocant un gran perill de caiguda i, per aquest fet, el tres últims anys era tocada exclusivament a mà sota vigilància. Per la seua part, la campana dels “Almogàvers” , amb un pes aproximat de 216 kg, fou regalada per dita comparsa en 1994 en commemoració de la capitania que ostentaren dit any, tal i com podem apreciar a les epigrafies que la campana presenta “750º ANIVERSARI ONTINYENT VILA REIAL; 1974 (escut de la filà almogàvers amb la llegenda, COMPARSA ALMOGAVARES / ONTINYENT) 1994 / ANY DE CAPITANIA”. Com a curiositat dir que va formar part del propi “boato” el dia de l’entrada, i va se beneïda en la plaça Major de la ciutat pel nostre enyorat bisbeMons. Teodoro Úbeda Gramage, als peus de la imatge de la Puríssima, que aquell any, per la commemoració del 750 aniversari de la ciutat com a Vil·la Reial, va esperar al Crist el dia de la baixà pernoctant en l’Església de Sant Carles fins el matí del diumenge.

És molta la feina que s’han fet en els últims quinze anys. Cal recordar que, a més d’aquestes novetats i de la restauració del campanar i campanes de Sant Carles realitzat ara farà cinc anys, també s’han restaurat les campanes del convent de les Monges Carmelites, l’Ermiteta de la Concepció, Sant Esteve, Morera..., i és molta la feina que queda per fer, com al campanar de Sant Miquel. Però sens dubte, a hores d’ara podem afirmar que Ontinyent pot gaudir d’haver recuperat una important part del seu patrimoni, i el que és més important, pot presumir de tenir uns campanars vius i en constant activitat.

Quan el proper dissabte 21 d’agost, escolten les campanes de l’Ermita de Santa Ana, o la campana del Santíssim Crist al pas de la imatge del “Morenet” per la Cantereria, o el solemne “solo” de la Petra, o la campaneta de Sant Miquel allí dalt mig oblidada, o les campanes de l’Ermiteta de la Concepció, sàpiguen que darrere d’elles hi ha un grup de gent desinteressada disposta a mantenir un part molt important de la nostra cultura.

 

Colla de Campaners d'Ontinyent

Article publicat al Programa de Festes de Moros i Cristians l'any 2010.